Rozpierducha.pl na Facebook

Drukuj Poprzedni Następny

Instalacja AMXBans 6.0.0
Administrator
Autor tematu
Online: 39d 11h 29m 42s
Instalacja AMXBans 6.0.0
Ostatnio pojawiła się długo oczekiwana, nowa wersja AMXBans oznaczona liczbą 6.0.0, pluginu który pozwala banować graczy wraz z powodem, oraz wyświetlać listę banów na stronie www dzięki czemu każdy może zobaczyć za co otrzymał bana. Poprawiono w nim kilka błędów znalezionych jak dotąd w poprzedniej wersji.

Demo:
AMXBans

Instrukcja instalacji

Wymagania:
- AMXX w wersji 1.8.2! AMX Mod X 1.8.2 Base
- Hosting www ( znakomicie działa na hostingu unixstorm.org )
- Baza danych akceptująca połączenia z zewnątrz
- Serwer gry oczywiście

Instalacja po stronie serwera www

1. Tworzymy na ftp katalog w którym zainstalujemy AMXBans ( możesz go nazwać dowolnie, dla przykładu użyję nazwy amxbans )
2. Ściągamy paczkę odpowiednią dla siebie - W załączniku znajduje się zawsze aktualna wersja GM AMXBans, jeśli chcesz pobrać wersję działającą tylko na serwerze Steam będź archiwalną wersję GM AMXBans przejdź do -> - AMXBans Download
Dla serwera Steam wybieramy paczkę amxbans600.zip dla serwerów Non-Steam lub dwu protokołowych ( Steam + Non-Steam ) pobieramy paczkę (Gm12) amxbans600.zip
3. Pobieramy odpowiednią paczkę i wypakowujemy ją np na plupicie.
4. Całą zawartość folderu www wypakowujemy na ftp ( www ) do folderu utworzonego w punkcie 1 oraz ustawiamy chmod 777 na następujące pliki i foldery:
- include
- temp
- include/smarty/templates_c
- include/files
- include/backup

Jeśli tego nie zrobisz, nie będziesz mógł przejść do kolejnego kroku ( instalacji )
5. Jeśli wszystko masz już zrobione włącz przeglądarkę i przejdź do adresu http://www.moja-strona.pl/amxbans ( zamiast amxbans podaj nazwę folderu utworzonego w punkcie 1, a zamiast http://www.moja-strona.pl podaj adres swojej strony www ). Twoim oczom ukarze się kreator instalacji, w całości po polsku.

Instalacja właściwa
Obrazek

Zaznacz akceptuję warunki licencji i kliknij dalej

Informacje o serwerze www
Obrazek

Twoim oczom ukaże się informacja na temat twojego serwera ( błędami dotyczącymi safe_mode i magic_quotes_qpc nie należy się przyjmować, zielony znaczek musi być przy php wersja, mysql wersja ) jeśli wszystko jest ok, kliknij dalej.

Poprawność chmodów ( uprawnień )
Teraz kreator sprawdzi czy wszystkie chmody są dobrze ustawione, jeśli masz jakiś błąd, po prostu wejdź na ftp i nadaj chmod 777 na pliki które zostały wskazane przez kreator. Jeśli wszystko jest ok, kliknij dalej.

Tworzenie połączenie z bazą danych
Obrazek

Teraz wpisz dane swojej bazy danych mysql ( musisz wcześniej utworzyć sobie nową bazę danych ) następnie kliknej "Sprawdź połączenie" jeśli wszystko będzie ok, pojawi się zielony komunikat. Wtedy możesz kliknąć dalej.

Tworzenie konta admina
Obrazek

Tworzymy teraz konto głównego administratora. Wpisz tutaj swoje dane oraz kliknij dalej.

Koniec
Twoim oczom pokaże się końcowe podsumowanie instalacji. Wszystko gotowe, wystarczy teraz odpowiednio skonfigurować AMXBans po stronie serwera gry. Pamiętaj również aby po instalacji usunąć z ftp plik setup.php!

Instalacja po stronie serwera gry

1. Edytuj server.cfg, dodaj na samym końcu:
KodKod: {LANGUAGE}
ip "xx.xx.xx.xx:xxxxx"

zamiast xxx wstaw ip swojego serwera w formacie IP:PORT np 91.203.134.231:27086
2. zawartość folderu plugins ( z wcześniej wypakowanej paczki ) wrzuć do
cstrike/

3. Do plugins.ini ( cstrike/addons/amxmodx/configs ) dopisz na samym początku:
amxbans_core.amxx
amxbans_main.amxx

a przed wpisem:
admin.amxx

dodaj ";" ( średnik ) tak aby wyglądał on tak:
;admin.amxx

Wszelkie dodatkowe pluginy można włączyć w plugns-amxbans.ini usuwając sprzed ich nazwy ";"
4. Wpisujemy dan do naszej bazy danych sql w pliku sql.cfg ( cstrike/addons/amxmodx/configs )
Gotowe! Zrestartuj teraz serwer i ciesz się działającym AMXBans

Dodatkowe info

Jeśli chcesz aby admini byli czytani z users.ini a nie z bazy danych ( w standardzie AMXBans czyta adminów z bazy danych ) wejdź do amxbans.cfg i esytuj:
// How AMXBans should handle the admins
// 0=sql, 1=users.ini, 2=load no admins
amxbans_use_admins_file 0

zmień to na :
// How AMXBans should handle the admins
// 0=sql, 1=users.ini, 2=load no admins
amxbans_use_admins_file 1

Uzupełnij również cvary ( cały czas mówię o amxbans.cfg )
// AMXBans trys to get the address from the server automatically.
// You can set a different one here - ex. "<ip>:<port>"
amxbans_server_address "xx.xx.xx.xx:xxxx"

Zamiast xx.xx.xx.xx:xxxx wpisz ip, wraz z portem twojego serwera.
amxbans_servernick ""

Podaj tu nazwę twojego serwera
amxbans_complain_url ""

wpisz adres swojej strony www

Tworzenie bazy danych i jej konfiguracja

Tworzenie bazy danych
Należy zalogować się do panelu zarządzania twoim kontem hostingowym ( cpanel, directadmin ) ja posłużę się directadminem ponieważ nie mam dostępu do hostingu z cpanelem. Klikamy w "Menadżer MySQL" ( 1 )

Obrazek

Teraz klikamy na "Załóż nową bazę danych" ( 1 )

Obrazek

Uzupełniamy wszystkie dane jakie są w formularzu i klikamy OK, po poprawnym wykonaniu operacji ukaże się nam komunikat z danymi do połączenia z bazą.

Dodawanie nowego hosta
Teraz z listy wybieramy naszą bazę klikając na nią ( 1 ), w polu oznaczonym na screenie numerem ( 2 ) wpisujemy IP serwera gry ( baz portu! ) i klikamy "Dodaj" ( 3 ) Aby zezwolić na łączenie z bazą wszystkich adresów wpisz % zamiast IP.

Obrazek

Gotowe

Uwaga!
Na oficjalnym forum AMXBans nie otrzymamy supportu jeśli używany AMXBans na serwerze Non-Steam lub Steam + Non-Steam.

Zalecam pobieranie archiwum (Gm) AMXBans # 1.6 + Poprawki. Zawiera ono najnowszą wersję AMXBans wraz z wszystkimi dostępnymi łatkami.

Kopiowanie dozwolone po uzyskaniu mojej zgody oraz przy podaniu źródła

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

193.33.176.212:27015 | Pukawka.pl - Najlepsze Serwery Gier

Piszę skrypty PHP oraz oferuję pomoc przy instalacji AMXX, SourceMod, pluginów, amxbans, psychostats, konfiguracji serwerów Counter-Strike 1.6, Counter-Strike Source oraz Team Fortress 2. Zainteresowany? Zapraszam do kontaktu.

Re: Instalacja AMXBans 6.0.0
Mieszkaniec Rozpierduchy
Online: 0s
jak możesz zobacz tutaj: http://uhkra.eu/bany/setup.php
nie da się mimo, że wgrałem all :/

Mieszkaniec Rozpierduchy
Warning: require_once(/home/ryczywol/public_html/amxbans/web/include/smarty/Smarty.class.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ryczywol/public_html/amxbans/web/setup.php on line 78

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/ryczywol/public_html/amxbans/web/include/smarty/Smarty.class.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/ryczywol/public_html/amxbans/web/setup.php on line 78

nie da sie, czekam na pomoc

Administrator
Autor tematu
.minD
" Directory include/smarty/templates_c is not writable !!"

Nie nadałeś chmodów 777 na katalog include/smarty/templates_c

ToToro
"No such file or directory"

Plik include/smarty/Smarty.class.php nie znajduje się na ftp, sprawdź czy na pewno wrzuciłeś wszystkie pliki na ftp

Piszę skrypty PHP oraz oferuję pomoc przy instalacji AMXX, SourceMod, pluginów, amxbans, psychostats, konfiguracji serwerów Counter-Strike 1.6, Counter-Strike Source oraz Team Fortress 2. Zainteresowany? Zapraszam do kontaktu.

Mieszkaniec Rozpierduchy
mi to nie działa serwer się nie dodaje.

Administrator
Autor tematu
KraStiX, na pewno dodałeś ip serwera do server.cfg ? Uzupełnij również w amxbans.cfg cvar:
// AMXBans trys to get the address from the server automatically.
// You can set a different one here - ex. "<ip>:<port>"
amxbans_server_address "xx.xx.xx.xx:xxxx"

Podając IP swojego serwera i zrestartuj serwer. Jeśli to nie pomoże pisz tutaj a powiem Ci jak dodać serwer poprzez zapytanie sql
Zobacz również czy nie masz jakiś error logów oraz czy twoja baza danych umożliwia połączenie z zewnątrz. Należy także pamiętać aby dodać w directadmin'ie nowego hosta ( klikasz w zarządzanie sql » dodaj host, następnie w polu wpisujesz adres IP swojego serwera gry ( bez portu! ), po czym klikasz dodaj, po poprawnym wykonaniu zadanie powinieneś uzyskać komunikat "nowy host został dodany" ). Dziś przedstawię to za pomocą screenó i dodam do poradnika tak aby wszystko była jasne :)

Mieszkaniec Rozpierduchy
Online: 5h 45m 16s
macie go zainstalowanego u siebie ?

El0 :D

Administrator
Autor tematu
Coco, tak oczywiście. Gdyby nie działał to na pewno bym go nie umieszczał. Proszę, zobacz tutaj: AMXBans - Rozpierducha-CS.pl. Wszystko działa, serwery dodają się bez problemu. Należy tylko pamiętać aby dodać dostęp dla nowego hosta po utworzeniu bazy danych.

Mieszkaniec Rozpierduchy
to dlaczego tam nie ma pokazanego zadnego bana? co wy banow nie dajecie :D

Administrator
Autor tematu
Coco, nowy serwer nowa baza danych, poprzednia baza danych z banami byłego serwera 4FuN została usunięta, a nowy serwer istnieje póki co 3 dni w obecnej postaci daliśmy nową szansę graczom którzy załapali bany.

Mieszkaniec Rozpierduchy
aha :D tak wlasnie myslalem :D to ja chcem byc pierwszy w amxbans, ide dostac bana :P tak dla sprawdzenia:)

Mieszkaniec Rozpierduchy
Zgadza się wszystko gra do czasu... zrobiłem wszystko z instrukcją powyżej ale i tak na serwerze nie działa mi banowanie..... nie wiem dlaczego pomoze ktos??

[CENTER]Obrazek

Administrator
Autor tematu
PetruS, są jakieś error logi? Czy twoja baza zezwala na połączenia z zewnątrz? Czy w sql.cfg wpisałeś adres IP bazy?

Mieszkaniec Rozpierduchy
Adres IP: tak ? ja jak wpisałem w sql.cfg to całe bane dane wszystkie IP nazwe bazy danych uzytkownika itp... zrobiłem i wtedy był bulll adminom i tak jak mi H@ serwera nie wyświetlał się amxmodmenu. Nie wiem dlaczego, i mam chwilowo baze sql.cfg mam normlane bez zmian.

to jest sql.cfg

amx_sql_host   "xxxxx" <-- tu wpisać jakie IP? 
amx_sql_user   "xxxx"
amx_sql_pass   "xxxx"
amx_sql_db      "xxx"
amx_sql_table   "admins"

amx_sql_type   "mysql"

wiesz jak ja to zrobiełem?
A wiec tak do pliku sql.cfg dałem wszyskie dany z bazy na jakiej instalowałem amxbans 6.0 te same dane dałem.... i wtedy mam problem z amxmodmenu poniewaz nie chce mi się uruchomić. Pisze mi ze nie mam uprawnien do tej komendy ale jakos jestem H@ serwera i wszysko gra jak zmienie sql.cfg na stare dane to amxmodmenu dziala mi automatycznie.. pomozesz mi amxbans zainstalowac ??:-/

[CENTER]Obrazek

Administrator
Autor tematu
PetruS, oczywiście że pomogę, po to właśnie pisałem instrukcję aby pomagać początkującym w instalacji amxbans właśnie. Na 99% wiem w czym tkwi Twój problem :) Jeśli po instalacji wyświetla Ci się że nie masz uprawnień admina, po prostu go sobie nie dodałeś. Standardowo amxbans do wczytywania adminów korzysta z bazy danych. Musisz dodać wszystkich adminów do bazy danych za pomocą panelu www, a dokładniej przechodząc do
Strefa Adminów > Serwer > Administratorzy > Dodaj Administratora AMX Mod X

Wszystko wypełniasz tam na wzór dodawania adminów do users.ini. Oczywiście amxbans czyta również adminów z users.ini, wystarczy że wejdziesz do amxbans.cfg i zmienisz :
amxbans_use_admins_file 0

na
amxbans_use_admins_file 1

Przy czym należy pamiętać że amxbans słabo radzi sobie z wczytywaniem adminów z users.ini dlatego też mogą wystąpić tutaj jakieś problemy, najlepiej jeśli dodasz sobie adminów do bazy danych.
amx_sql_host "xxxxx" <-- tu wpisać jakie IP?

Adres bazy danych, najczęściej będzie nim adres twojej strony ( cos-tam.pl ) lub adres IP. W razie jakiś problemów pisz ;)